- kasvamiseks ning organismi kudede taastootmiseks
- naha ja juuste tervise tagamiseks
- limaskestade kaitseks infektsioonide eest
- kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu
- nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul
- luudele ja hammastele
- vereloomele
- suguorganite arenguks
- kolesterooli ainevahetuseks, muutes selle suguhormoonideks
- maomahlade sekretsiooni ergutamiseks, mis on vajalik valkude täielikuks seedumiseks
- sest ß-karoteenirikas toit (mitte toidulisanditest saadud ß-karoteen) vähendab riski haigestuda kopsuvähki
Toiduga (välja arvatud väga suures koguses toorest hülgemaksa süües) ei ole võimalik saada toksilises koguses A-vitamiini. A-vitamiin muutub aga toksiliseks toidulisandite ületarbimisel. Suitsetajatel võib liiga suur karotenoidide manustamine toidulisandina suurendada vähiriski.
Parimateks A-vitamiini allikateks on maks, piimatooted (juust, või); karotenoidid – kollased ja oranžid puu- ja köögiviljad (porgand, paprika, tomat, apelsin, papaia).
A-vitamiini päevane soovitatav kogus on 800–1000 µg-ekvivalenti, sellise koguse saame näiteks:
- 5 g hautatud maksast,
- 10 g maksapasteedist,
- 70 g porgandist,
- 100 g munakollastest,
- 120 g kuivatatud aprikoosidest,
- 120 g võist,
- 150 g porgandimahlast,
- 200 g paprikast.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar