reede, 5. juuni 2015

A-vitamiin

A-vitamiini vajame 

  • kasvamiseks ning organismi kudede taastootmiseks
  • naha ja juuste tervise tagamiseks
  • limaskestade kaitseks infektsioonide eest
  • kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu
  • nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul
  • luudele ja hammastele
  • vereloomele
  • suguorganite arenguks
  • kolesterooli ainevahetuseks, muutes selle suguhormoonideks
  • maomahlade sekretsiooni ergutamiseks, mis on vajalik valkude täielikuks seedumiseks
  • sest ß-karoteenirikas toit (mitte toidulisanditest saadud ß-karoteen) vähendab riski haigestuda kopsuvähki


Toiduga (välja arvatud väga suures koguses toorest hülgemaksa süües) ei ole võimalik saada toksilises koguses A-vitamiini. A-vitamiin muutub aga toksiliseks toidulisandite ületarbimisel. Suitsetajatel võib liiga suur karotenoidide manustamine toidulisandina suurendada vähiriski.
Parimateks A-vitamiini allikateks on maks, piimatooted (juust, või); karotenoidid – kollased ja oranžid puu- ja köögiviljad (porgand, paprika, tomat, apelsin, papaia).
A-vitamiini päevane soovitatav kogus on 800–1000 µg-ekvivalenti, sellise koguse saame näiteks:
  • 5 g hautatud maksast,
  • 10 g maksapasteedist,
  • 70 g porgandist,
  • 100 g munakollastest,
  • 120 g kuivatatud aprikoosidest,
  • 120 g võist,
  • 150 g porgandimahlast,
  • 200 g paprikast.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar