Seebi põhimass moodustub seebikivist ehk naatriumhüdroksiidist ja rasvast. (Siin mõned näited ja toimed!)
- Sheavõi jätab seebisse palju vabu rasvu ja annab sellele toitvad omadused juba vähese koguse juures. Tervendavalt mõjub kahjustatud naha puhul, leevendab ekseeme, psoriaasi, rasedusarme ja psoriaasi, vaigistab põletushaavadest tekkivat valu.
- Oliivõli niisutab nahka, suurendab selle elastsust, vähendab vananemise märke.
- Kakaovõi toimib eelkõige kreemi ja seebi niisutava koostisosana, annab seebile tugevust ning teeb ka kreemi paksemaks. Kakaovõi sisaldab ohtralt E-vitamiini ja antioksüdante, see tagab tema hea säilivuse ja niisutavad omadused.
- Kookosrasvast saab tugeva seebi, mis vahutab hästi, palju kookosrasva seebis võib aga nahka kuivatada.
- Avokaadoõli on hästi imenduv õli, sobib päikesest kahjustunud või vananevale nahale. Pehmendab ja ravib.
- Viinamarjaseemne õli vähendab vananemisprotsessist tingitud ilminguid, kerge ja hästi imenduv õli. Viinamarjaseemneõli on looduslik antioksüdant. Sisaldab vitamiine A,B-5,D ja E.
Valmistamiseks läheb vaja:
- anumat rasva sulatamiseks
- täpset kaalu
- roostevabast terasest või tugevast plastist segamisvahendit
- termomeetrit
- kummikindaid
- põlle
- kaitseprille
- seebivorme
- elektrilist saumikserit või blenderit
Seebivormiks sobivad puust, plastist, metallist või papist nõud, mis taluvad kuni 80kraadist kuumust ja millest on lihtne valmisseepi eemaldada. Puust vormid ja pappkarbid tuleks vooderdada küpsetuspaberiga. Sobivad ka näiteks silikoonist küpsetusvormid, kuid hiljem on soovitatav neid toidutegemiseks mitte kasutada. Seebi koostisosad pole küll mürgised, kuid imbuvad nõudesse ja rikuvad hiljem toidu maitse.
Kasutada ei tohiks teflonist või alumiiniumist nõusid ega vooderdada vormi fooliumiga!
Töö käik
- Mõõtke kuumakindlasse anumasse külma vett.
- Valage aeglaselt segades vette seebikivi. Mitte vastupidi!
- Segage pidevalt, kuni segu on jälle selge. Jälgige, et seebikivi kristalle ei koguneks anuma põhja. Jätke segu jahtuma.
- Mõõtke suuremasse mikrolaineahjukindlasse anumasse õlid ja rasvad. Kuumutage, kuni kõik tahked rasvad on sulanud. Jahutage õli kuni 50 kraadini.
- Kui ka seebikivilahus on jahtunud 50 kraadini, valage see aeglaselt ja pidevalt segades õlide juurde.
- Võtke mikser ja hakake lühikeste intervallidega mikserdama, kuni seebimass on paksenenud.
- Segage värv- ja lisaained õliga pastaks, lisage saadud pasta seebimassi hulka. Lõhna andvad lisandid lisage viimasena ning segage vähem – jõuliselt segades suur osa aroomist lendub (eriti eeterlike õlide puhul).
- Valage seebimass vormidesse. Jätke seisma 24 tunniks või niikauaks, kui seebi pind katsudes ainult kergelt vetrub.
- Jätke seebid neljaks nädalaks õhu kätte järelvalmima.
Seep võiks vormis seista 24 tundi. Vormist välja võetuna peaks see järelvalmima veel kolm-neli nädalat.
Traditsiooniline Castile seep
Värvi ja lõhna annavad seebile lisandid. Näiteks võib lisada lilli (kuivatatud). Hea on saialill, mis säilitab oma kirkad värvid.Seebi hulka võib lisada ka meresoola, savi, muda, vetikaid, puuviljapulbrit, mooniseemneid.
Helen Idarand on seebikeetmise tarkused koondanud raamatusse “Lihtne seebitegu”. Raamat sisaldab põhjalikku õpetust seebitegemise kohta ning hulka retsepte. Hobipunktist leiab valmistamiseks sobivad vahendid.
Seda seepi valmistatakse vaid oliiviõlist ja see on tavapärasest pehmem
- 600 g oliiviõli
- 228 g vett
- 77 g seebikivi
Oliiviõlist, avokaadoõlist ja võiseemnikuõlist seep
- 300 g oliiviõli
- 150 g kookosrasva
- 90 g võiseemnikuõli
- 60 g avokaadoõli
- 228 g vett
- 83 g seebikivi
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar