C-vitamiini on vaja
- rasvhapete ja A-, D-, E-, B1-, B2-vitamiinide oksüdatsiooni vähendamiseks ning kaitsmaks valke, rasvu, süsivesikuid ja nukleiinhappeid (RNA, DNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest,
- organismi vastupanuvõime tõstmiseks, kevadväsimuse ja stressi peletamiseks,
- ühendavate kudede moodustamiseks nahas ja luudes, mis aitab säilitada veresoonte elastsust,
- aminohapete (fenüülalaniini, türosiini) ainevahetuses,
- vähendamaks nitrosoamiinide teket,
- foolhappe ja B12-vitamiini ainevahetuseks,
- aju normaalseks funktsioneerimiseks,
- steroidhormoonide sünteesi mõjutamiseks ja sapphappe tekkimiseks kolesteroolist ning vere kolesteroolitaseme tasakaalustamiseks,
- luude vastupidavuse, tervete hammaste ja igemete tagamiseks,
- raua omastumise suurendamiseks teraviljatoodetest.
C-vitamiin laguneb kergesti temperatuuri, hapniku ja valguse toimel. Sellepärast:
- ärge säilitage või leotage puu- ja köögivilju vees,
- kasutage ära köögiviljade keeduvedelik,
- hoidke värsked puuviljamahlad külmikus, lahtiselt mitte kauem kui 2–3 päeva.
Suitsetajatel on võrreldes teistega suurem C-vitamiini vajadus. Samuti vajavad suuremaid koguseid rasedad ja imetavad emad. Pikaajalise C-vitamiini puudusel võib tekkida skorbuut.
Parimateks C-vitamiini allikateks on marjad, puu- ja köögiviljad, nt mustsõstrad, astelpaju, kiivi, paprika, tsitruselised, kaalikas ja kartul.
C-vitamiini päevane soovitatav kogus on 75 mg, sellise koguse saame näiteks:
C-vitamiini päevane soovitatav kogus on 75 mg, sellise koguse saame näiteks:
- 10 g kibuvitsamarjadest
- 40 g astelpajumarjadest, paprikast või petersellist
- 60 g mustadest sõstardest
- 90 g spargelkapsast
- 110 g kiivist, lillkapsast, maasikatest, murakatest või tillist
- 150 g punastest sõstardest
- 190 g kaalikast
- 200 g valgest peakapsast, apelsinidest, mandariinidest või sidrunitest
- 210 g apelsinimahlast
- 250 g karusmarjadest
(Allikas: tervisliktoitumine.ee)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar