reede, 5. juuni 2015

C-vitamiin

C-vitamiini on vaja 

  • rasvhapete ja A-, D-, E-, B1-, B2-vitamiinide oksüdatsiooni vähendamiseks ning kaitsmaks valke, rasvu, süsivesikuid ja nukleiinhappeid (RNA, DNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest,
  • organismi vastupanuvõime tõstmiseks, kevadväsimuse ja stressi peletamiseks,
  • ühendavate kudede moodustamiseks nahas ja luudes, mis aitab säilitada veresoonte elastsust,
  • aminohapete (fenüülalaniini, türosiini) ainevahetuses,
  • vähendamaks nitrosoamiinide teket,
  • foolhappe ja B12-vitamiini ainevahetuseks,
  • aju normaalseks funktsioneerimiseks,
  • steroidhormoonide sünteesi mõjutamiseks ja sapphappe tekkimiseks kolesteroolist ning vere kolesteroolitaseme tasakaalustamiseks,
  • luude vastupidavuse, tervete hammaste ja igemete tagamiseks,
  • raua omastumise suurendamiseks teraviljatoodetest.
C-vitamiin laguneb kergesti temperatuuri, hapniku ja valguse toimel. Sellepärast:
  • ärge säilitage või leotage puu- ja köögivilju vees,
  • kasutage ära köögiviljade keeduvedelik,
  • hoidke värsked puuviljamahlad külmikus, lahtiselt mitte kauem kui 2–3 päeva.
Suitsetajatel on võrreldes teistega suurem C-vitamiini vajadus. Samuti vajavad suuremaid koguseid rasedad ja imetavad emad. Pikaajalise C-vitamiini puudusel võib tekkida skorbuut.
Parimateks C-vitamiini allikateks on marjad, puu- ja köögiviljad, nt mustsõstrad, astelpaju, kiivi, paprika, tsitruselised, kaalikas ja kartul.

C-vitamiini päevane soovitatav kogus on 75 mg, sellise koguse saame näiteks:
  • 10 g kibuvitsamarjadest
  • 40 g astelpajumarjadest, paprikast või petersellist
  • 60 g mustadest sõstardest
  • 90 g spargelkapsast
  • 110 g kiivist, lillkapsast, maasikatest, murakatest või tillist
  • 150 g punastest sõstardest
  • 190 g kaalikast
  • 200 g valgest peakapsast, apelsinidest, mandariinidest või sidrunitest
  • 210 g apelsinimahlast
  • 250 g karusmarjadest
(Allikas: tervisliktoitumine.ee)




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar